Tahsilatçım Blog

Online Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Online Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Online ödeme sistemleri, günümüzde en çok tercih edilen sistemlerdir. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve akıllı telefonlar gibi cihazların aracılığıyla her an el altında olma özelliğiyle, birçok işlem artık online olarak yapılmaktadır. Online olarak işlem yapmanın çok fazla avantajı olması, insanları her geçen gün buraya yönelmesine neden olmaktadır. Artık büyük ya da küçük işletmeler de dahil olmak üzere birçok kurum, kuruluş ya da bireysel kişiler ödeme işlemlerini çevrimiçi olarak gerçekleştirmektedir.

Online Ödeme Sistemlerinin Avantajları

Birçok kişinin online ödeme sistemini tercih etmesinin nedeni, kişilere çok fazla avantaj ve imkan sunmasından kaynaklanmaktadır. Geleneksel yöntemlerin giderek yerini bıraktığı çevrimiçi ödeme sistemlerinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Erişimin sürekliliği: 7/24 işlem yapılabilmektedir.
  • Güvenlik: 3D Secure kullanımı işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
  • Zaman ve işgücü tasarrufu: Satın alma ve ödeme işlemi, müşterilerin bulundukları yerden, tek tıkla işlem yapması sonucu gerçekleşebilmektedir. Aynı zamanda işletmeler de tahsil işlemlemlerinde aynı avantajdan faydalanmış olmaktadır.
  • Hatasız, hızlı ve kolay işlem yapabilme imkanı tanıması.
  • İş takibinin ve raporlamanın rahatça yapılabilmesi.
  • Nakit akışının düzenlenmesi.

Online Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Ülkemizde En Çok Tercih Edilen Online Ödeme Sistemleri

Dünya genelinde oldukça yaygın olarak kullanılan çevrimiçi ödeme sistemleri, ülkemizde de en çok tercih edilen yöntemlerdendir. E-ticaret alanında, online alış-verişlerde kullanılan yöntemlerden en çok tercih edilenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sanal POS Ödeme Sistemi : Bu sistemin kullanılabilmesi için işletmelerin bir web sitesine ve sanal POS’a ihtiyaçları vardır. Ödeme sisteminin kurulacağı web sitesini açan işletmeler, bankalar veya diğer ödeme kuruluşları aracılığıyla bir sanal POS temin ederler. Daha sonra edinilen bu online POS, web sitesine entegre edilmektedir. Bu şekilde kullanıma hazır olan siteye müşteriler girerek ödemelerini gerçekleştirebilmektedirler. 
  • Mobil Ödeme Sistemleri : Bu yöntemde, müşteriler telefon numaraları aracılığıyla ödeme yapabilmektedirler. Ödemeler için tek çekim veya taksitli çekim seçenekleri bulunmaktadır. Ödemeler, telefon faturalarına yansıtılarak tahsil edilmektedir. Çoğunlukla oyun sitelerinde ya da dijital içerik satın alma işleminde başvurulan bir yöntemdir.  Bu yöntem, genellikle düşük ücretli ödemelerde tercih edilmektedir. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi GSM operatörleri bu hizmeti veren kurumlar arasında sayılabilir.
  • Mobil Cüzdan Sistemi : Bu yöntemde, kredi kartı ya da banka kartının, mobil uygulamalar aracılığıyla mobil cihaza yüklenmesi söz konusudur. İnternet üzerinden satın alınacak ürün ya da hizmet için ödeme yaparken kart bilgileri girmek yerine, QR Kod (karekod) uygulaması kullanılır. Bu da müşteriler için fazladan kolaylık sağlamaktadır.
  • Online Cüzdan Sistemi : Bu yöntem, kullanıcının kart bilgilerinin hizmeti veren firma tarafından kaydedilmesine dayanmaktadır. Kart bilgileri kayıtlı olan kişi ödemeyi yaparken telefonuna gelen şifre üzerinden yapar ve yeniden kart bilgilerini girmesine gerek kalmaz.
  • Havale ve EFT Sistemi : Ödemelerinde kredi kartı kullanmak istemeyen kişiler, web sitesinden almak istedikleri ürün ya da hizmet karşılığında ödemelerini para transfer yöntemlerini kullanarak yapabilmektedirler.
  • Kapıda Ödeme : Müşteriler, internetten satın aldıkları ürün veya hizmetin karşılığında ödemelerini kredi kartıyla online olarak gerçekleştirmek yerine, kapıda ödeme seçeneği ile de yapabilmektedirler.

Hangi Online Ödeme Sistemi Seçilmeli?

Çevrimiçi ödeme sistemlerinin kullanımın artması sonucunda birçok kurum, işletmelere online ödeme hizmeti sağlamaktadır. İşletmeler ve müşteriler bu yönteme yöneldikçe, bu hizmeti sunan firmalarda artmakta, seçenekler de çoğalmaktadır.  İşletmeler hangi çevrimiçi sistemi seçeceklerine şu noktaları dikkate alarak karar verebilirler:

  1. Verimlilik
  2. Kullanım kolaylığı
  3. Ödeme seçenekleri
  4. Güvenlik
  5. Ödenecek ücret
  6. İşlemlerden alınan komisyon oranı
  7. Kullanım amacına uygunluğu
  8. İşletmeye verilen destek

Bu Yazıyı Paylaşın

Yorum Yapın

444 30 51 Whatsapp Hattı