Tahsilatçım Blog

Sanal Pos Nedir? Sanal Pos Ödeme Sistemleri

Sanal Pos Nedir? Sanal Pos Ödeme Sistemleri

Sanal pos, fiziki POS (point of sale) cihazına ihtiyaç duyulmadan online ödeme sistemlerinde kullanılan POS cihazının alternatifi olarak da nitelendirilebilecek sanal bir aygıttır. Fiziki POS makineleriyle aynı amaca hizmet etmektedir. Farklı olarak internet üzerinden işlem yapılmaktadır.  Kullanıcılar, internet üzerinden gerekli bilgilerini girerek, aldığı ürün veya hizmetin karşılığında ödemesini banka hesabı üzerinden gerçekleştirmektedir. Böylece  gelişen teknoloji sayesinde geleneksel yöntemlere ihtiyaç duyulmadan artık birçok işlem online olarak yapılabilmektedir.

Sanal POS, internet üzerinden satış yapılan bütün web sitelerinde kullanılabilir. Ödeme açısından kolaylık sağlamasının yanı sıra  güvenli bir ödeme yöntemi de sunmaktadır. Günümüzde  tahsilat işlemleri de artık online POS aracılığıyla yapılabilmektedir. Müşteri ve bayiler, bu yöntemi kullanarak zamanı gelmiş ödemeleri sorunsuz, hızlı ve güvenli bir şekilde halledebilmektedir. 

Sanal POS Nasıl Kullanılır?

Sanal Pos Nedir? Sanal Pos Ödeme Sistemleri

Bu online ödeme sistemi aygıtı, internet üzerinden çevrimiçi bir şekilde kullanılmaktadır. Bu kanal üzerinden ödemelerini almak isteyen işletmelerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğine aşağıdaki maddelerde verilmiştir: 

  1. İşletmelerin, öncelikle bankalara ya da BDDK onaylı ödeme kuruluşlarına, gerekli evrak ve belgelerle  başvurarak sanal POS edinmeleri gerekmektedir. 
  2. Başvurusu kabul edilen işletmeler, online ödeme işlemlerinin uygulanacağı bir web sitesi açılmalıdır.
  3. Satış işlemlerinin gerçekleşebilmesi için açılan e-ticaret sitesinde aygıtın çalışması için kurulum yapılmalıdır. Böylece ödeme yapacak tarafın hesabından gelecek olan ödeme, işletmenin hesabına aktarılmaktadır.

Ödemenin gerçekleşebilmesi için müşterilerin de takip etmesi gereken adımları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Müşteri, ödeme yapacağı web sitesine kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapmalıdır.
  2. Ödeme ekranında kart bilgilerini girmelidir.
  3. Kart bilgileri girildikten sonra ekranda çıkan sözleşme metninin onaylanması gerekmektedir.
  4. Ödemenin gerçekleşebilmesi için 3D Secure sistemi ile kendisine onay kodu gönderilen müşteri, bu kodu siteye girerek yapacağı ödemeyi onaylamalıdır.
  5. Müşterinin hesabından alıcının hesabına ödenecek tutar bu şekilde aktarılmış olur.

Sanal POS Hizmeti Veren Banka ve Kuruluşlar

Bu hizmeti sağlayan bankalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vakıfbank-VPOS-724
  • Akbank- Sanal AKPOS
  • QNB Finansbank-FinansWebPOS
  • Garanti Bankası-Garanti Sanal POS
  • Yapı Kredi Bankası- POSNET
  • DenizBank- DenizPOS
  • Halkbank Sanal POS
  • İş Bankası Sanal POS
  • Ziraat Bankası Sanal POS 
  • Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) – TEB Sanal POS
  • ING Bank Sanal POS

Sanal POS Hizmeti Veren Banka ve Kuruluşlar

Online POS hizmeti sağlayan ödeme kuruluşları:

  •  Iyzico
  • PayU
  • HepsiPay
  • PayNet
  • iPara
  • TürkPOS

Bu ödeme kuruluşları, tüm bankaların ödeme sistemlerini tek bir online POS’ta topladıkları için işletmeler tarafından tercih edilebilmektedir.

Sanal POS’un Avantajları Nelerdir?

Son yıllarda yapılan birçok işlem online ortama taşınmıştır. Alış-veriş ve e-tahsilat işlemlerinin de  online olarak yapılması artık daha çok tercih edilmektedir. Bu noktada sanal POS’un önemini vurgulamak ve avantajlarından bahsetmek yerinde olacaktır. Bu sanal aygıtın kullanımının sunduğu başlıca imkanlar aşağıdaki gibidir:

  1. Güvenli ve hızlı bir şekilde ödeme imkanı sağlaması: Dünya çapında online işlemlerin giderek yaygınlaşması ve kullanıcıların giderek artması beraberinde güvenlik sistemlerinin de gelişmesini sağlamıştır. Bu bakımdan kişiler, online ödemelerini üst düzey güvenlik sistemleri içerisinde sorunsuz ve hızlı bir şekilde yapabilmektedirler. 
  2. 7/24 Ödeme olanağı sunması: Online işlemlere haftanın her günü ve günün her saati erişim sağlanabildiği için, kişiler veya işletmeler ödemelerini internete bağlı oldukları her an gerçekleştirebilirler.
  3. Zamandan tasarruf etme imkanı: Ödeme yapmak için bir yerden bir yere gitmenin gerekmemesi, ödemelerin her yerden yapılabilmesi ile işlemlere hız kazandırmakta olup kişi ve kurumların zamandan tasarruf etmesini sağlamaktadır.
  4. Süreç takibinde ve raporlamada kolaylık: Yapılan ödeme bilgileri, işlemlerin detayları, sipariş bilgileri ve istatistikler gibi detaylara ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaşın

Yorum Yapın

444 30 51 Whatsapp Hattı