Tahsilatçım Blog

KDV Nasıl Hesaplanır? KDV Nedir?

KDV Nasıl Hesaplanır? KDV Nedir?

KDV nasıl hesaplanır, KDV nedir sorusuna hizmet veya malın üretilmesinden satılması aşamasına dek geçen zamanda oluşan değer artışının alıcılar tarafından satıcılara vergi şeklinde ödenmesine KDV denir cevabını verebiliriz. Ürünün ilk üretim aşamasından son teslimine dek satın alımlarda KDV oranları eklenmektedir. Örnek verecek olursak KDV hesaplama formülüne göre bir ürün 1000 TL rakamına mal edilmişse, satın alan firma %18 KDV ile 11180 TL’ye alınmışsa %18 KDV eklenerek 1392.40 TL tutarında satılmaktadır. Ürünlerin son teslim tarihine dek olan tüm satışlarda da KDV aynı oranlarda eklenmektedir. Teslim esnasında faturalar belgeler üzerinde hizmet ve mal bedeliyle KDV tutarı da beyan edilmektedir. Kartlı ödeme sistemleriyle KDV ödemeleri yapılabilir.

KDV Ne Zaman Ödenir?

KDV beyannamesi mali müşavirlerce özenle hazırlanır. Her ayın 24. günü verilen KDV beyannamesi ayın 26. Gününe dek ödenebilir. Ocak ayı beyannamesi Şubat ayında 26. Güne dek hazırlanmalı ve ödenmelidir. Ödeyeceğiniz KDV yoksa bile KDV beyannamelerinin damga vergileri ödemeleri olmaktadır. 2021 yılında damga vergisi 64, 10 TL’dir. Katma Değer Vergisi oranlarının listesi güncel şekilde Gelir İdaresi Başkanlığınca yayınlanmıştır. KDV işlemlerinde söz konusu oranlar dikkate alınarak hesaplamalar yapılır. Günümüzde KDV en düşük ürün unlu mamul ve ekmektir. Bu hizmetler ve ürünler için %1 oranında Katma Değer Vergisi oranları uygulanmaktadır. Restoran, oteller, hizmetlerde oran ise %8 olup KDV genel anlamda %18 oranında uygulanır. Kartlı ödeme sistemleriyle KDV hesaplamasında kullanılan oranlar güncel olarak şu şekildedir:

  • Ekli listede yer alan dışında vergiye tabi olan işlemlerde %18 oranında,
  • Ekli 1. Listede yer alan hizmetler ve teslimler için %1 oranında,
  • Ekli 2. Listede yer alan hizmetler ve teslim için %8 oranındadır.

KDV Nasıl Hesaplanır? KDV Nedir?

Kimler Katma Değer Vergisi Öder?

KDV mükellefi olarak herhangi bir hizmet veya mal satan firmalar tanımlı durumdadır. Herhangi bir sektörde hizmet veya ürün sunan işletmelerin bu vergileri ödemeleri gerekir. Hizmet ve mal üreten kişiler mal, hizmet, vergiyi talep eden kişilere yüklemektedir. Dolayısıyla da KDV vatandaşlarca düzenli şekilde ödenmeli, ilgili kurumlara ödemesi yapılması gereken bir vergi olmalıdır. Katma Değer Vergisi hesaplama işleminde çeşitli unsurlar esas alınarak işletmeler de güncel vergi oranı üzerinden fiyatlara KDV katarak hesaplama, KDV hariç olarak hesaplama yapma şansına sahiptir. Kartlı ödeme sistemleriyle ödemeler yapılabilir.

Yurtdışından Alınan Hizmet Faturalarında KDV Hesaplaması

Yurt dışından şirketlerinize aldığınız faturalarda her ne kadar KDV olmasa faturalar için Katma Değer Vergisi hesaplaması gerekebilir. İlgili hizmetler alınmadan önce mali müşavirinize danışılmalı, fatura üzerinde hesaplanacak vergiler hakkında bilgi alınabilir. KDV hesaplama uygulamalarıyla da KDV’nizi kolaylıkla hesaplayabilir, KDV raporu oluşturarak aylık periyotlarda oluşan KDV tutarlarını istediğiniz zaman inceleyebilirsiniz, kartlı ödeme sistemleriyle de ödemelerinizi kolaylıkla ve düzenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaşın

Yorum Yapın

444 30 51 Whatsapp Hattı