Tahsilatçım Blog

PSD ve PSD2 Nedir?

PSD ve PSD2 Nedir?

PSD nedir sorusu son zamanlarda sık sık sorulmaktadır. PSD, Avrupa Birliği ülkelerinde 2009 yılında çıkan ödeme hizmetleri kanununa verilen isimdir. PSD’nin açılımı Payment Services Directive şeklindedir. Bu kanunla hızlı, güvenli ve verimli bir ödeme altyapısı geliştirmek istenmiştir. Bu kanun sayesinde FİNTEK adı verilen yeni nesil finansal teknolojilere yatırım yapan işletmeler oluşmaya başlamıştır.

PSD2 nedir sorusuna gelecek olursak, PSD kanununa yenilikler getirerek ödeme alanını genişleten ekler içermiştir diyebiliriz. PSD2 sayesinde ödeme hizmetleri Avrupa ile kısıtlı kalmamıştır. Bu da işlemlerin Avrupa dışında kalan ülkeleri de kapsayacağı anlamına gelmektedir.

PSD ve PSD2 Arasındaki Farklar Nelerdir?

PSD ve PSD2 arasındaki farklar pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. PSD2, PSD’nin kapsamını olabildiğince genişletmektedir. Bu sayede yeni hizmetler ortaya çıkmakta ve pazardaki oyuncu sayısında büyük bir artış yakalanabilmektedir. PSD2 sayesinde ödeme sağlayıcılarından birisi Avrupa Birliği ülkelerinden birinde hizmet veriyorsa, Avrupa Birliği’nde yer almayan diğer ülkelerde de işlem yapabilmektedir.

PSD2 aynı zamanda bankaların da içerisinde olduğu tüm ödeme hizmeti sağlayıcıları tarafından uygulanan hizmetlerde gelişmiş güvenlik önlemleri sunmaktadır. Bu da hem hizmet sağlayıcılarının hem de müşterilerin güvenliğini sağlamak amacıyla çok önemlidir. Kısaca özetleyecek olursak PSD2’nin PSD’ye göre daha gelişmiş ve daha güvenilir olduğunu söylemek mümkündür.

PSD2’nin Hedefleri Nelerdir?

PSD’nin kapsamını büyük ölçüde genişleten PSD2, bazı hedefler doğrultusunda yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu olan bu hedefler şöyle sıralanabilir:

  • Yenilikçi mobil ve online ödeme uygulamalarının geliştirilmesini ve üçüncü kişiler tarafından kullanılmasını sağlamak. 
  • Üçüncü parti servis sağlayıcıların karşılaşabileceği engelleri olabildiğince azaltarak inovatif uygulamaların gelişimine ortam sağlamak.
  • Üçüncü parti sağlayıcıların sahip oldukları hakları ve uymakla yükümlü oldukları zorunlulukları belirlemek. 
  • Kullanıma sunulacak olan yenilikçi uygulamalar kapsamında tüketicileri her türlü tehlikeye karşı korumak. 
  • Sektörde halihazırda var olan elektronik ödeme uygulamalarına yeterli düzeyde belli bir standart getirmek ve sahip oldukları kuralları geliştirmek.
  • Çeşitli uygulamaların düşük maliyetlerle hazırlanmasına zemin hazırlamak.

PSD2’nin hedefleri bunlardır ve bu hedefler doğrultusunda her geçen gün gelişmeye devam etmektedir.

PSD2 Hangi Avantajları Sunar?

PSD2 sektörde birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. PSD2 avantajları aşağıda sıralanmıştır.

  • Hayatı ve finansal hareketliliği kolaylaştırır.
  • Şeffaf ve yenilikçi bir yapı sunar.
  • Tek bir uygulama sayesinde tüm finans kaynaklarınızı yönetebilmenizi sağlar.
  • Farklı hesapların hareketlerini aynı anda görebilmenize olanak sağlar.
  • Para transferi işlemini kolaylaştırır.
  • Bankanız dışındaki kuruluşların sizlere çeşitli fırsatlar sunmasına olanak sağlar.
  • Dolandırıcılık oranlarını düşürerek daha güvenilir bir ortam sağlar.
  • E-ticaret tüketicilerinin daha güvenli ödeme yapmasına olanak sağlar.
  • Bankacılık hizmetlerinin yeni teknolojilere ayak uydurabilmesinde yardımcı olur.
  • Yalnızca tüketicileri değil yatırımcıları da korumaktadır.

PSD2 sağladığı tüm bu avantajlar ile sektörü bir başka boyuta taşımaktadır. Ayrıca PSD2 sayesinde üçüncü taraf servis sağlayıcılarının önündeki engeller azalmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak, PSD2 yenilikçi çözümler getirerek şeffaflığı artırmaktadır.

PSD2 Türkiye’de Uygulanıyor mu?

2022 yılı itibarıyla henüz PSD2 Türkiye uygulaması ne yazık ki bulunmamaktadır. Bu konuya dair yetkililer tarafından henüz bir adım atılmamıştır. Hal böyle olunca yerli yazılım şirketleri Türkiye’de kendi çözümlerini gerçekleştirmektedir. Ancak bazı firmalar PSD2 entegrasyonu konusunda ilk adımları atacağını bildirmekte ve bu konuda bazı çalışmalar yapmaktadır. Türkiye’de uygulanan yerli yazılımlar şu an için güvenilir bir ödeme ortamı sunmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz bazı firmalar PSD2 entegrasyonunu gerçekleştirdiklerinde Türkiye’de bu alanda var olacaktır.

Bu Yazıyı Paylaşın

Yorum Yapın

444 30 51 Whatsapp Hattı