Tahsilatçım Blog

Fraud Ne Demek?

Fraud Ne Demek?

Banka işlemleri konusunda merak edilen bir terim haline gelen fraud, Türkçede sahtecilik ve dolandırıcılık anlamına gelmektedir. Pek çok sektörde kullanılan bu terim, kullanıldığı her alanda aynı anlama gelmektedir. Ancak bankacılık konusunda bu terim bir eylem ile birlikte gerçekleşmektedir. Banka fraud ne demek sorusundan yola çıkarak pek çok örneğe erişebilirsiniz.

Günümüzde oldukça fazla tercih edilen kartlı ödeme sisteminde fraud terimine rastlamanız mümkündür. Kart sahibinin haberi olmadan kart ile yapılan online alışveriş işlemleri veya diğer alışverişler fraud olarak nitelendirilmektedir. Yani kullanılan kart çalıntıysa yapılan işlemler fraud şeklinde açıklanmaktadır. 

Fraud Nasıl Yapılıyor?

Fraud işlem türlü yollarla gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle güven vermeyen çevrimiçi alışverişlerde birtakım kötü gayeli şahıslar program vasıtasıyla kredi kartı bilgilerini kopyalamakta ve daha ardından bu kart verileri ile alış veriş yaparak kart sahibini zarara uğratmaktadır. Bu vaziyet farazi ortam için geçerlidir.
Fiziki ortamda gerçekleşen Fraud işlemlerin adedi dahi epey çoktur. Kötü niyetli şahıslar, kartın manyetik şeridinde yahut çipinde bulunan verileri okutarak hilekarlık yapabilmektedir. Bu tür işlemlerin daha çok zayi, ganimet yahut kopyalanmış kartlar ile gerçekleştirildiği bilinmektedir. Bu tür sahteciliklerin en çok gördüğünüz yerler kuyumcu, ATM, akaryakıt istasyonları ve elektronik mağazalarıdır.

Fraud & Chargeback Nedir?

Başlıkta görülen bu iki terimin bir arada kullanılması fraud & chargeback nedir sorusunun da merak edilmesine neden olmaktadır. Bir önceki başlıkta tam olarak ne anlama geldiği açıklanan fraud teriminin yanı sıra chargeback işleminin de ne anlama geldiği pek çok kaynak üzerinden incelenmektedir. 

Ters ibraz anlamına gelen chargeback, kredi veya banka kartı ile yapılan online alışverişlerin iptal edilmesi söz konusu olduğunda tercih edilen bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır. Yani kartınızdan alışveriş yapıldığını fark ettiyseniz bu alışverişin size ait olmadığını bankanıza bildirerek chargeback işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bankanız durumu incelediğinizde sizi haklı bulursa yapılan alışveriş kısa zamanda iptal edilecek ve para iadesi gerçekleştirilecektir.

Fraud Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

Fraud satış ne demek gibi pek çok başlık altında ele alınan bu terime bakıldığı zaman insanların oldukça dikkatli ve bir o kadar da meraklı olduğunu görmek mümkündür. Bir önceki başlıkta da belirtildiği gibi çalıntı kart ile yapılan işlemler anlamına gelen fraud, belli başlı durumların yaşanmasına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bahsi geçen bu durumlar, aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır.

  • Kredi veya banka kartının farklı kişilerin eline geçmesi
  • Kartın vadesi, kart numarası ve güvenlik kodu bilgilerinin ele geçirilmesi
  • Banka veya kredi kartının fotoğrafının çekilmesi

Bu ve buna benzer olumsuzlukların gerçekleşmesi halinde fraud adı verilen işlem gerçekleşecektir. Tabi bu durumu önlemek ve güvenlik önlemlerini artırmak için de mutlaka uygulamanız gereken belli başlı adımlar bulunmaktadır.

Fraud Nasıl Önlenir?

Banka veya kredi kartı ile yapılan işlemlerin kart sahibinin bilgisi dışında gerçekleşmesi olayına fraud adı verilmektedir. Fraud nasıl önlenir sorusu ile birlikte kart güvenliğini artırmak isteyen banka müşterileri, gerek internet üzerinden gerekse de bankaların yetkili birimlerinden yola çıkarak çözüm yolu aramaktadır. İnternet ortamında dolandırıcılık işlemlerini tamamen engellemek mümkün olmasa da daha güvenilir bir hale getirmek mümkündür. Fraud’u önemli ölçüde engelleyebilmek için gerçekleştirilebilecek işlemler şunlardır:

  1. Güvenlik kodu kontrolü yapmadan işlem gerçekleştirilmemelidir.
  2. Dolandırıcılık tespit edildiğinde polis, banka ve sektörde bulunan diğer mağazalar bilgilendirilmelidir.
  3. Sipariş alındıktan sonra siparişi gönderen kişinin adresi kontrol edilmeli ve sahte mi yoksa gerçek mi olduğuna bakılmalıdır. 
  4. Siteye mutlaka üyelik sistemi getirilmelidir. Böylece kötü niyetli kullanıcıların hesap açması engellenebilir.
  5. Genellikle 3D Secure kullanılan yerlerden alışveriş yapılmalıdır.
  6. Müşteri kotası konularak hacim ve adet bazında sınırlandırma getirilmelidir.

Fraud adı verilen bu işlemin gerçekleşmemesi için öncelikli olarak kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra kartınızın çalınma riskini göz önüne alarak olası kazalara karşı güvenli bir yerde muhafaza etmeye de özen göstermelisiniz. Kartınızın sizde olmadığını fark ettiğinizde bankanızın müşteri hizmetleri birimine bağlanarak kartı kullanıma kapatabilirsiniz.

Fraud Kontrolünü Geçemedi Ne Demek?

Fraud kontrolünü geçemedi ne demek başlığı da bu konuyla alakalı olarak ele alınan bir diğer içeriktir. Fraud kontrolünü geçemedi uyarısı, gerek kart sahibi gerekse de alışverişi gerçekleştiren taraf kapsamında merak edilen bir durum haline gelmiştir. Bahsi geçen bu uyarı, şüpheli olarak görülen işlemlerde tedbir uyarısı olarak nitelendirilmektedir.

Örneğin size bu şekilde bir mesaj geldiğini fark ederseniz zaman kaybetmeden banka hesabınızı kontrol etmeniz tavsiye edilmektedir. Zira haberiniz olmadan kartınız ile yapılan alışverişler, çalıntı anlamına gelmektedir. Bu durumda kartınız ile online harcama yapıldığını fark ederseniz bu durumu bankanıza bildirerek ödemenin iptal edilmesini talep etmelisiniz. Aksi halde yaşadığınız bu olumsuzluk gündeme gelmeye devam edecektir.

Bu Yazıyı Paylaşın

Yorum Yapın

444 30 51 Whatsapp Hattı