Tahsilatçım Blog

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Nedir?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Nedir?

Türkiye Merkez Bankası tarafından 18 Aralık 2020 tarihinde yalnızca banka çalışanlarının kendi aralarında para gönderimi yaparak kullanılmaya başlanan FAST ayrıcalığı 8 Ocak 2021 tarihinden sonra tüm banka müşterilerine açık hale gelmiştir. Müşterilerin ihtiyaç duydukları her an para transfer işlemi yapabileceği bu sistem oldukça kullanışlı olup kısa sürede büyük bir kitle tarafından aktif biçimde kullanır hale gelmiştir.

FAST sistemi sayesinde, banka müşterileri 7/24 güvenle para transferi yapabilmektedirler. Ayrıca işlem tamamlandıktan sonra müşterilerin kendilerine ait olan mail hesaplarına da işlem detaylarına dair bir dekont iletilmektedir. Bu dekont çoğu zaman otomatik olarak iletilse de müşteriler kendi istekleri doğrultusunda dekontlarının mail adreslerine gönderilmesini talep edebilirler. İşlemin tamamlanmasıyla birlikte paranın transfer edildiği hesabın bağlı olduğu telefon numarasına anında bilgilendirme amaçlı bir mesaj iletilecektir. Böylelikle kişinin hesabına para yattığından hemen haberdar olması da sağlanmış olacaktır. FAST 7/24 sistemini müşterilerinin kullanımına sunan bankalar aşağıda yer almaktadır.

  • Garanti BBVA
  • Ziraat Bankası
  • Denizbank
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  • Akbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Vakıfbank
  • QNB Finansbank

Burada bilinmesi gereken hususlardan bir diğeri ise; her bankanın FAST işlemi için belirli bir üst limiti bulunmaktadır. Üst limit aşılmadığı sürece tüm banka müşterileri diledikleri tutarda para transferi yapabilmektedirler. FAST işlemi yapılacak olan banka hangisiyse müşterilerin o bankaya ait mobil veya internet bankacılığı kanalları aracılığıyla işlemi ihtiyaç duydukları her an gerçekleştirebilmeleri mümkündür.

FAST Kullanarak Ne Zaman Para Transferi Yapılır?

FAST sisteminin yoğun olarak kullanılır hale gelmesinden sonra bu sistemi hangi saat dilimleri arasında kullanabilmenin mümkün olduğu merak konu haline gelmiştir. Bu sistem bilinen ve alışılagelmiş bankacılık işlem saatlerinin oldukça dışında bir çalışma saatleri içerisindedir. Öyle ki FAST ile günün her saati yani 7/24 işlem yapmak mümkündür. 

Para transferi söz konusu olduğunda resmi tatiller gibi özel günlerin bitmesi ve paranın hesaba transfer olması beklenirken FAST ile bu durum geri kalmaktadır. Müşterinin transfer yapmak istediği hesaba anında para iletilmekte ve bu işlem yalnızca birkaç dakika sürmektedir. Kesintisiz çalışan bu sistem, ihtiyaç duyulan her an müşterilerin kullanımına açıktır. Bilindiği üzere bu işlem yalnızca 3 saniye gibi kısa bir süre içerisinden para transferi yapmasıyla bilinmektedir. Fakat alınan karar doğrultusunda 25 saniyeden uzun süren para transferi işleminde, işlem iptal edilebilecek.

FAST Kullanımı Ücretli mi?

FAST ücretli mi sorusu hemen her banka müşterisi için en çok merak edilen konular arasında. Özellikle sistemin müşteriler tarafından kullanılmaya başlanmış olduğu 2021 yılından bu yana sistemin ücretli olup olmadığı oldukça merak ediliyor. Burada üzerinde durulması gereken birkaç husus bulunmakta. Bunlardan ilki FAST işleminde kesilen ücretin bankadan bankaya farklılık göstermesidir. 

Ayrıca hangi banka olduğu fark etmeksizin her bankada FAST işlemi için belirli limitler bulunmakta ve her bir limit ve üzeri sağlandığında işlem ücreti artmaktadır. Bahsi geçen bu durumların haricinde FAST işlemi için hiçbir ücret talebinde bulunulmadan 7/24 işlem yapılabilmektedir. 

FAST kullanarak para transferi yapma işleminde üst limit 1000 TL iken 2021 yılında bu rakam 2000 TL’ye yükseltildi. 2022 yılının Şubat ayının sonunda itibaren ise FAST üst limitinin 5000 TL’ye yükseltilmesi de banka müşterilerinin beklediği yenilikler arasındadır. Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olarak isimlendirilen bu sistemi hemen kullanmak için müşterisi olunan bankanın internet bankacılığı veya mobil bankacılığını kullanabiliyor olmak yeterlidir.

Bu Yazıyı Paylaşın

Yorum Yapın

444 30 51 Whatsapp Hattı